Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: ziekte van Scheuermann

 

Het skelet van een pasgeboren baby bestaat vooral uit kraakbeen. Naarmate het ouder wordt, maakt kraakbeen plaats voor bot. Bij de ziekte van Scheuermann wordt dat proces aan de voorkant van het lichaam verstoord. Het resultaat is een afwijkende lichaamshouding.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

Bij de ziekte van Scheuermann ontstaan vermoeidheidsverschijnselen en spierstijfheid in de bovenkant van de rug. Scheuermann is een groeistoornis die ontstaat tijdens de puberteit. Als het kind is uitgegroeid (na de puberteit) is geen sprake meer van de ziekte. Er wordt dan alleen nog van ‘restafwijkingen’ gesproken.

Wat is het?

Door de ziekte van Scheuermann zakken de borstwervels en krijgen deze de vorm van een wig. Het borstdeel krijgt een bolle kromming – bij de hals en lende (benedenrug) wordt de wervelkolom juist holler.

Waar zit het?

Scheuermann zit in de wervelkolom. Vaak zijn er geen duidelijke klachten merkbaar. Bij ernstige vormen van deze aandoeningen kunnen pijnklachten ontstaan. Bijvoorbeeld bij de borst of lenden.

Hoe ontstaat de aandoening?

Er is geen precieze oorzaak voor het ontstaan van Scheuermann. Onderzoekers hebben een mogelijk verband gevonden tussen een de groei, afstand en plaatsing van de wervelschijven. De aandoening komt vaker voor bij sporters.

Gaat het over?

Wanneer eenmaal houdingsafwijkingen zijn geconstateerd door middel van bijvoorbeeld röntgenfoto’s kunnen deze niet meer herstellen. Bij Rugkliniek Alkmaar kunnen we u helpen om uw houding te verbeteren en zo eventuele rugpijn of andere klachten te verminderen.

Wat kan ik zelf doen?

Wanneer de aandoening wordt opgemerkt of er klachten optreden, is het belangrijk om te stoppen met sporten waarbij een kromming in de rug wordt gemaakt. Denk hierbij aan hockey. Ook vechtsporten kunnen beter gestaakt worden. Een goed alternatief is zwemmen.

Kan ik de ziekte van Scheuermann herkennen?

Vaak zijn er geen duidelijke klachten merkbaar. Bij ernstige vormen van deze aandoeningen kunnen pijnklachten ontstaan. Bijvoorbeeld bij de borst of lenden.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

We geven u inzicht in uw klacht en leren u om te gaan met pijn. Daarnaast is het belangrijk om uw spieren te verstevigen, zodat u beter kunt functioneren en u een betere lichaamshouding heeft.

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtageZiekte van Scheuerman


072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook