Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: rugslijtage (artrose)

 

Slijtage aan de rugwervel is een aandoening die vaak voorkomt naarmate men ouder wordt. Er zijn veel verschillende soorten slijtage. Dit is zichtbaar op röntgenfoto’s die van de rug gemaakt worden. Een versleten rug geeft vaak klachten als stijfheid en pijn.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

Mensen tussen de 25 en 55 jaar hebben het vaakst last van de lage rug. Hoe ouder men wordt, hoe vaker slijtage voorkomt. Het kan gaan om extra botgroei bij wervels en gewrichten, maar een smallere ruimte tussen de wervels kan ook de boosdoener zijn.

Waar zit het?

De pijn zit in de rug en kan uitstralen naar de benen. Rugslijtage wordt daarom vaak verward met een hernia. Uw klachten kunnen plots opsteken. Wanneer u de rug (over)belast kunnen de klachten toenemen. Een verkeerde houding of (lichamelijke) spanning kunnen ervoor zorgen dat de klachten aanhouden.

Hoe ontstaat de aandoening?

Door (te) zware lichamelijke belasting. Rugslijtage is een aandoening die vaak voorkomt bij het ouder worden.

Gaat het over?

Nee, een versleten rug gaat niet meer over. Wel kunt u oefeningen doen waardoor u minder pijn heeft en de beweeglijkheid van uw rug vergroot. Vraag advies aan een van de specialisten van Rugkliniek Alkmaar.

Wat kan ik zelf doen?

Blijf in beweging, maar overdrijf niet. Hoe minder u beweegt, hoe stijver uw spieren worden. Wandelen, fietsen of zwemmen zijn voorbeelden van verantwoord bewegen.

Kan ik een versleten rug herkennen?

Als u klachten heeft als verminderde beweeglijkheid en pijn is het raadzaam een arts te raadplegen. Door middel van rontgenfoto’s kan eventuele slijtage (of artrose) worden aangetoond. Aan de hand van deze resultaten kunt u gericht hulp krijgen van onze specialisten.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

Samen werken we aan het verbeteren van uw houding. Sterke rugspieren zijn belangrijk om goed te kunnen functioneren. Door middel van oefeningen kunnen we uw spieren trainen. Daarmee vergroten we de belastbaarheid en mobiliteit van de rug.

 ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtage,  Ziekte van Scheuerman 


 

072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook