Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: verschoven wervel (spondilolysthesis)

 

Spondylolithesis is de benaming voor een verschoven wervel in de onderrug. Een van de lage wervels schuift daarbij over een andere wervel. Klachten hoeft u niet te hebben: sommige mensen lopen jaren met deze klacht rond.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

Wanneer u wel pijnklachten heeft, zal dat vooral beperkt blijven tot de rug en benen. U kunt last hebben van een doof gevoel, tintelingen of lage rugpijn. Ook kunt u last krijgen van verminderde spierkracht in een of beide benen. De symptomen worden meestal erger als u staat of loopt.

Hoe ontstaat de aandoening?

Een verschoven wervel kan op twee manieren ontstaan: door ouderdom (bijvoorbeeld slijtage en artrose) of door een blessure. Als u ouder wordt, verzwakken de gewrichten. De rugwervel kan daarom makkelijker verschuiven. Als u een ongeluk krijgt of geblesseerd raakt, kan het bot boven het gewricht breken waardoor de wervel naar voren glijdt.

Gaat het over?

Dat is afhankelijk van de ernst van uw klachten. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Vaak komt u eerst bij de huisarts terecht. In sommige gevallen biedt een operatie uitkomst. U kunt revalideren bij Rugkliniek Alkmaar. Onze specialisten hebben ruime ervaring met soortgelijke rugproblemen.

Wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk dat uw spieren soepel blijven. Daarom moet u blijven bewegen, mits u een ander advies hebt gekregen. Wanneer u rust moet nemen, zal dit maximaal twee dagen betreffen. Daarna is het zaak dat u weer voorzichtig actief wordt. In overleg met de specialisten van Rugkliniek Alkmaar kunt u een oefenschema opstellen.

Kan ik een verschoven wervel herkennen?

Pijnklachten blijven vaak beperkt tot uw rug en benen. Sommige mensen lopen met een verschoven wervel rond zonder dat ze het weten.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

-

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtageZiekte van Scheuerman


072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook