Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: geblokkeerd SI-gewricht

 

Wanneer het bekken en het heiligbeen ten opzichte van elkaar verschuiven en vervolgens vast komen te zitten, spreekt men van een blokkade. Er is geen sprake van echt letsel. Blokkeringen zijn goed te behandelen met manuele therapie.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

De (pijn)klachten komen uit de onderrug. U kunt uitstralende pijn voelen in de billen en/of benen. Langdurig staan of zitten kan moeizaam zijn.

Hoe ontstaat de aandoening?

Ongecontroleerde bewegingen, verkeerde houding of een ongeluk kunnen een blokkade van het SI-gewricht veroorzaken. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om de aandoening te krijgen. De banden die de gewrichten bij elkaar houden worden flexibeler bij vrouwen die een kind verwachten. Zij hebben ook een verhoogde kans op bekkeninstabiliteit.

Gaat het over?

Ja, de klachten zijn goed te behandelen. De blokkade kan gecorrigeerd worden door een fysiotherapeut of manueel therapeut. Daarnaast is het belangrijk om uw mobiliteit, stabiliteit, kracht en conditie te verbeteren om klachten te verminderen.

Wat kan ik zelf doen?

Langdurig in dezelfde houding staan, zitten of liggen is niet verstandig bij deze aandoening. Andere tips en adviezen: 

  • Zorg dat uw buik-, bil- en bovenbeenspieren in goede conditie zijn;
  • Zorg voor een harde onderlaag van het bed;
  • Doe dagelijks oefeningen voor een geblokkeerd SI-gewricht;
  • Vrouwen doen er goed aan om zo min mogelijk op hakken te lopen. 

Kan ik een blokkade van het SI-gewricht herkennen?

Bij een blokkade van het SI-gewricht treedt vaak een plotselinge pijn in de onderrug op. Deze zorgt ervoor dat bukken, opstaan, tillen of reiken moeilijk wordt. Deze bewegingen kunnen ook pijnlijk zijn.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

Manuele therapie of mobilisatie zijnde meest adequate behandelingen. Vaak merkt u na drie behandelingen al verbetering. Heeft u regelmatig klachten? Dan is een trainingsprogramma met specifieke coördinatie- en stabilisatietraining een logisch gevolg. Dit om herhaling te voorkomen. Zo’n programma duurt ongeveer 3 maanden. 

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtageZiekte van Scheuerman


072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook