Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: scoliose (kromme rug)

 

Als de wervelkolom naar links of rechts kromt, spreekt men van scoliose – ook wel ‘kromme rug’ genoemd. Buigen kan pijnlijk zijn of worden. Wanneer de ruggengraat draait, ontstaat een bolling bij de ribben aan de rugzijde. Dat wordt een bochel (gibbus) genoemd.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

Scoliose begint vaak rond het twaalfde levensjaar. Meiden krijgen er vaker last van dan jongens. De aandoening gaat vaak gepaard met andere aandoeningen in bijvoorbeeld spieren, bindweefsel of wervels.  

Hoe ontstaat de aandoening?

Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van scoliose. De aandoening kan ontstaan door een verschil in beenlengte, spasmen in de spieren of een ontsteking in de buikholte. De klachten die bij scoliose horen, verdwijnen vaak wanneer bovenstaande problemen zijn opgelost.

Gaat het over?

Als scoliose in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan scheefgroei van de wervelkolom geremd worden. Wanneer eenmaal scheefgroei is geconstateerd zijn oefeningen belangrijk om verdere problemen te voorkomen en klachten te verminderen.

Wat kan ik zelf doen?

Wanneer de kromming in de wervelkolom klein is, doet u er goed aan deze regelmatig te laten controleren. Zo kan de ontwikkeling goed in de gaten gehouden worden. U kunt kiezen voor een behandeling bij Rugkliniek Alkmaar om uw houding te verbeteren en uw spieren sterk te houden.

Kan ik scoliose herkennen?

Scoliose brengt niet altijd klachten met zich mee, dat is afhankelijk van de ernst van uw aandoening.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

We geven u inzicht in uw klacht en leren u om te gaan met pijn. Daarnaast is het belangrijk om uw spieren te verstevigen, zodat u beter kunt functioneren en u een betere lichaamshouding heeft. 

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtage,  Ziekte van Scheuerman


072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook