Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: vernauwing van wervelkanaal (stenose)

 

Wanneer slijtage in de rug gepaard gaat met verdikte gewrichten en banden spreken we van een vernauwing. Deze zit meestal in de onderrug. Veelgenoemde klachten bij deze aandoening zijn doofheid en spierzwakte. De pijn kan uitstralen naar een of beide benen.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

Het wervelkanaal loopt van uw hoofd tot uw onderrug. In dit kanaal zitten verschillende zenuwen – deze worden door het kanaal beschermd. De diagnose kan gesteld worden aan de hand van uw klachten. Soms is een MRI- of CT scan nodig om duidelijkheid te geven.

Hoe ontstaat de aandoening?

Door slijtage van de ruggewrichten en verdikte gewrichten of banden kan de aandoening ontstaan.

Gaat het over?

Nee, kanaalstenose gaat niet vanzelf over. Als u last heeft van een kleine vernauwing waarbij u alleen klachten heeft na (lang) lopen of staan, is een behandeling vaak afdoende. Bij ernstige klachten kan een behandeltraject ook effectief zijn. In sommige gevallen is een operatie nodig.

Wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk dat u blijft bewegen. Ga fietsen in plaats van wandelen. Zo belast u de rug minder zwaar. Bij Rugkliniek Alkmaar kunnen we u helpen met uw herstel.

Kan ik kanaalstenose herkennen?

U kunt kanaalstenose herkennen aan rugklachten die eventueel uitstralen naar een of beide benen, een doof gevoel of spierzwakte in de benen. De klachten spelen op wanneer u de rug strekt, bijvoorbeeld wanneer u loopt, staat of op de buik ligt. Wanneer u zit of voorovergebogen staat zijn de klachten minder- of helemaal niet aanwezig.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

Afhankelijk van de ernst van uw klacht kunnen we werken aan spierkrachttraining, coördinatie of het rekken van de spieren. Deze oefeningen zijn noodzakelijk om uw klachten te verminderen. Daarnaast geven wij informatie en advies over uw klacht en hoe u met pijn kunt omgaan. We kijken ook naar externe factoren als (werk)houding. Alleen behandeling in onze kliniek is onvoldoende om een blijvend resultaat te krijgen. Van u wordt verwacht dat u actief aan uw herstel werkt. Onze specialisten geven u oefeningen mee waar u thuis mee aan de slag kunt.

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtageZiekte van Scheuerman

 


 

072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook