Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: bekkeninstabiliteit

 

Het bekken is via het heiligbeen aan de rug verbonden. Feitelijk is het de schakel tussen bovenlijf en benen. De verbinding tussen de botten bestaat uit kraakbeen. Daar zitten elastische banden en kapsels omheen, zodat alles goed op zijn plek blijft. Wanneer de banden onvoldoende stevigheid geven wordt gesproken van bekkeninstabiliteit.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

Bij bekkeninstabiliteit is er vaak geen sprake van echt letsel: het bekken is niet stuk. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen krijgt te maken met deze aandoening.

Waar zit het?

De meest voorkomende symptomen bij bekkeninstabiliteit zijn:

  • Pijn aan de voorkant van het bekken (rond het schaambeen);
  • Pijn in de onderrug;
  • Pijn rond het heligbeen of staartbeen;

De pijn komt het meest opzetten wanneer u plotseling begint met bewegen, maar u kunt ook last krijgen als u vermoeid raakt.

Hoe ontstaat bekkeninstabiliteit?

Er zijn grofweg twee belangrijke factoren bij het ontstaan van een instabiliteit:

  • De banden die de gewrichten bij elkaar moeten houden zijn flexibeler dan wel langer geworden;
  • Spieren die voor stabilisatie moeten zorgen doen dat onvoldoende. Controleverlies kan optreden bij een inactieve leefstijl en langdurige pijnklachten. Daardoor nemen de spieren in omvang af en gaan minder goed functioneren. 

Gaat het over?

Bij ernstige klachten is een langdurige behandeling van belang. Over het algemeen kunt u de klachten verminderen door een oefenprogramma te volgen bij Rugkliniek Alkmaar.

Wat kan ik zelf doen?

Regelmatig bewegen is belangrijk om het lichaam in vorm te houden. Een actieve levensstijl werkt preventief: daarmee vermindert u de kans op klachten in de toekomst. 

Kan ik bekkeninstabiliteit herkennen?

U kunt bekkeninstabiliteit herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn in bekkengebied neemt toe bij lang staan en wandelen (met name slenteren);
  • Regelmatig plotseling inschietende pijnen bij relatief lage belasting.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

Soms bewegen de gewrichten van de rug en het bekken niet voldoende, dan is het belangrijk om deze bewegenlijkheid eerst te verbeteren. Daarna moet de bekkenbodem worden versterkt. Uw therapeut zal verschillende oefeningen met u doen. Om te zorgen dat u weet waar uw klacht vandaan komt, geven wij u informatie over de aandoening. Omdat elke klacht anders is, wordt het herstelprogramma op u aangepast.

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtageZiekte van Scheuerman


072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook