Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: ziekte van Bechterew

 

De ziekte van Bechterew valt onder reumatische aandoeningen. Pijn en stijfheid in de wervelkolom en het bekken zijn kenmerkend voor deze aandoening. De wervels en het bekken kunnen ontstoken raken door Bechterew.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

Ontstekingen kunnen ervoor zorgen dat uw wervels vergroeien. Bewegen wordt dan moeilijker. Bechterew begint meestal tussen het 15de en 35ste levensjaar. Meer mannen dan vrouwen krijgen last van de aandoening. Bechterew komt het meest voor in bekken, nek en rug.

Hoe ontstaat de aandoening?

Bechterew kan erfelijk zijn, maar een duidelijke oorzaak is vaak niet bekend. Klachten beginnen met pijn in de onderrug, billen, achterkant van de dijen of de benen. Vaak gaat de pijn gepaard met stijfheid en heeft u aan een kant van het lichaam meer klachten.

Gaat het over?

Nee, Bechterew gaat niet over. Wel kunt u verschillende dingen doen om de klachten te verminderen. Bij deze aandoening worden de klachten in de loop van de tijd erger, daarom wordt Bechterew een progressieve ziekte genoemd. De ontwikkeling van de aandoening verschilt per persoon: bij de ene patiënt blijven de klachten stabieler dan bij de ander. 

Wat kan ik zelf doen?

Om uw klachten te verminderen kunt u samen met Rugkliniek Alkmaar een behandelplan opstellen. Tot die tijd kunt u het volgende doen: 

  • Blijf in beweging. Lichaamsbeweging versterkt de spieren rond de wervels en zorgt ervoor dat u minder stijf bent.
  • Zorg voor een goede (werk)houding. Vraag onze specialisten om advies.
  • Doe ademhalingsoefeningen om de borstkas soepel te houden.
  • Stop met roken om eventuele ademhalingsproblemen te verminderen. 

Kan ik de ziekte van Becherew herkennen? 

Naast de erfelijke aanleg kunt u letten op ontstekingen in uw lichaam.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

Bij Rugkliniek Alkmaar kunt u terecht voor revalidatie. Wij geven u inzicht in uw klachten en leren u daarmee omgaan. Tijdens uw bezoeken aan Rugkliniek Alkmaar, zorgen wij ervoor dat uw rugspieren sterker worden. Zodat u goed kunt (blijven) functioneren.

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtageZiekte van Scheuerman


 

072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook