Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: artrose in de rug

 

Artrose is de benaming voor gewrichtsslijtage. Deze aandoening maakt het kraakbeen in de gewrichten dunner en zachter. Er is sprake van artrose als een gewricht pijnlijk, stijf en minder beweeglijk is.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

In principe kan artrose in alle gewrichten voorkomen. Artrose komt het meest voor in nek, onderrug, knieën, heupen, handen en de grote teen.

Hoe ontstaat artrose in de rug?

De precieze oorzaak van artrose is niet duidelijk, maar er zijn wel factoren die een rol spelen bij het ontstaan ervan. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld overgewicht, een hogere leeftijd of sportletsel. Ook zwaar lichamelijk werk of erfelijkheid kunnen de kans op artrose vergroten. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Gaat het over?

Nee, van artrose kunt u niet genezen. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om uw pijn te verminderen of de slijtage te vertragen. De specialisten van Rugkliniek Alkmaar stellen een speciaal behandelprogramma op om uw klachten en pijn te helpen verminderen. Het is belangrijk om uw gewrichten en spieren in goede conditie te houden. Daar kan Rugkliniek Alkmaar u bij helpen.

Wat kan ik zelf doen?

Beweging is belangrijk bij een aandoening als artrose. U moet ervoor zorgen dat uw spieren sterk blijven. Een aantal beweegtips:

  • Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen;Draag schoenen met schokabsorberende zolen;
  • Bij pijnklachten is het verstandig rustiger aan te doen;
  • Neem rust tijdens het bewegen als dat nodig is;
  • Beweeg bij voorkeur op een zachte ondergrond

Kan ik artrose herkennen?

U kunt artrose herkennen aan onderstaande symptomen:

  • Pijn als u begint met bewegen (startpijn);
  • U heeft pijn in rust (bijvoorbeeld 's nachts);
  • Stijfheid na een periode van rust (startstijfheid);
  • Bewegen gaat moeilijk;
  • Zwellingen ten gevolge van een (lichte) ontsteking in knieën, vingers etc.;
  • Verandering van lichaamshouding;

In een vergevorderd stadium van artrose kan er sprake zijn van een veranderde lichaamshouding. 

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

Onze specialisten besteden aandacht aan een goede (werk)houding en leggen u uit hoe u het beste kunt bewegen. Daarnaast leren wij u alles over artose in de rug, zodat u weet waar uw klachten vandaan komen. Uw therapeut zal u laten zien welke oefeningen u thuis kunt doen om de gevolgen van artrose in de rug te verminderen. Het is belangrijk dat uw rug sterker wordt. Omdat geen enkele aandoening hetzelfde is, wordt het herstelprogramma op uw klacht aangepast.

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtageZiekte van Scheuerman


072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook