Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: artritis in de rug

 

Artritis in de rug is een ontsteking van de gewrichten. Deze kan veroorzaakt worden door verwondingen, reumatische aandoeningen of een infectie. Artritis en artrose worden vaak met elkaar verward. Bij artrose zijn de gewrichten pijnlijk door slijtage. 

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

Bij artritis in de rug is sprake van flinke pijn bij beweging van het gewricht waar de ontsteking zit. Ook als u op het gewricht drukt of duwt, kunt u pijn voelen. Andere verschijnselen zijn roodheid of koorts. Rond het ontstoken gewricht zit vocht. Dat veroorzaakt (pijn)klachten.

Hoe ontstaat de aandoening?

Gewrichtsontsteking kan het gevolg zijn van een verwonding, bacteriële infectie of een aandoening als reuma. De aandoening ontwikkelt langzaam. Vaak wordt pas aan artritis gedacht wanneer ontstekingen zichtbaar en voelbaar zijn.

Gaat het over?

Nee, artritis gaat niet meer over. Als de ziekte eenmaal actief is, kunnen ook andere gewrichten ontsteken. De ziekteverschijnselen kunnen een tijdje verdwijnen, maar kunnen daar plots weer opkomen. Bij Rugkliniek Alkmaar kunt u leren om te gaan met uw pijn en geven we u eventuele oefeningen om erger te voorkomen. Het is belangrijk om de aandoening op tijd te laten behandelen. Als de ontstekingen kans krijgen, breiden ze zich uit tot het kraakbeen, bot en pezen. Schade aan deze delen kan niet meer herstellen.

Wat kan ik zelf doen?

Blijf in beweging. Sporten is belangrijk, ook als u last heeft van ontstekingen. Door te bewegen houdt u de gewrichten soepel en uw conditie op peil. Wanneer u overgewicht heeft, is het raadzaam om (geleidelijk) te proberen gewicht te verliezen. Extra kilo’s belasten de gewrichten zwaar, waardoor u meer klachten krijgt.

Kan ik artritis in de rug herkennen?

Artritis wordt gekenmerkd door pijn bij bewegen. Het herkennen van deze aandoening wordt bemoeilijkt doordat artritis in de rug niet zichtbaar is. Bij twijfel adviseert Rugkliniek Alkmaar u dan ook contact op te nemen met huisarts of fysiotherapeut.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

Bij Rugkliniek Alkmaar kunt u terecht voor revalidatie. Wij geven u inzicht in uw klachten en leren u daarmee omgaan. Tijdens uw bezoeken aan Rugkliniek Alkmaar, zorgen wij ervoor dat uw rugspieren sterker worden. Zodat u goed kunt (blijven) functioneren.

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtageZiekte van Scheuerman


072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook