Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Aandoening: aspecifieke rugklachten

 

Rugkliniek Alkmaar verdeelt pijn in de onderrug onder in verschillende categorieën: acute-, subacute- en chronische klachten. Acute lage rugklachten duren maximaal 6 weken. Houden uw klachten tussen de 7 en 12 weken aan? Dan valt u onder de subacute categorie. Wanneer pijn in de lage rug langer dan 12 weken aanhoudt, spreken we van chronische rugklachten.

maak-direct-een-afspraak-bij-rugkliniek-alkmaar

Waar zit het?

Bij aspecifieke lage rugklachten is het voornaamste kenmerk pijn laag in de rug. Ook kan er sprake zijn van uitstraling in een of beide benen.

Hoe ontstaat de aandoening?

U kunt last krijgen van aspecifieke rugklachten door: 

  • Onvoldoende stabiliteit en coördinatie van onderrugspieren
  • Houding (tijdens het lopen, zitten en tillen)
  • Inwendige pijn (uitstralingspijn door bijvoorbeeld buik- of bekkenaandoeningen)
  • Onderbelasting (door te weinig beweging)
  • Spanningen (lichamelijk of geestelijk)
  • Karakter en gedrag (hoe gaat u om met stress, pijn en tegenslag?) 

Gaat het over?

Dat is afhankelijk van de ernst van uw klachten. Ongeveer tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens last van lage rugklachten. In de meeste gevallen gaat de pijn binnen drie maanden over. Duren de klachten langer? Dan spreekt men over chronische rugklachten.

Wat kan ik zelf doen?

U kunt contact opnemen met de specialisten van Rugkliniek Alkmaar. Samen kunnen we nagaan welke factoren invloed hebben op uw klachten. Heeft u langer dan 12 weken pijn? Dan is de natuurlijke reactie op pijn veranderd.
U kunt bang worden om de pijn te voelen en daardoor minder bewegen. Die angst kunt u samen met uw therapeut aanpakken. Daarnaast is het belangrijk dat u een goede conditie heeft. Blijf vooral bewegen!

Kan ik aspecifieke lage rugklachten herkennen?

Bij aspecifieke rugklachten heeft u pijn in de onderrug met mogelijk uitstraling naar billen en/of benen.

Wat doet Rugkliniek Alkmaar?

Onze specialisten stellen vast of uw klachten specifiek of aspecifiek van aard zijn. Samen met u wordt gezocht naar de oorzaak van uw klacht. Bent u voldoende fit? Is uw lichamelijke (werk)belasting niet te hoog? Rugkliniek Alkmaar bekijkt uw persoonskenmerken en bespreekt externe factoren. Het succes van de behandeling, begeleiding en training is afhankelijk van de onderzoeksresultaten. Tijdens het behandelproces wordt van u verwacht dat u ook zelfstandig met oefeningen aan de slag gaat. Alleen oefenen tijdens de behandeling is onvoldoende voor een goed resultaat. 

ArtritisArtrose/spondylartroseA-specifieke rugklachtenBechterewBekkeninstabiliteitHernia post operatiefHernia pre operatiefIschias, Kanaal stenoseLumable instabiliteitPosturaal houdingssyndroomRadiculopathieRugbreukScolioseSI blokkadeSpit/blokkadeSpondilolysthesisSpondylartritisVersleten rugWervel slijtageZiekte van Scheuerman


072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook