Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Oefeningen spondylolysis

Bij een spondylolysis is er sprake van een aangeboren defect of breuk in een wervel. Waar bot hoort te zijn, zit dan bindweefsel of kraakbeen.

De meeste defecten komen onder in de rug voor. Een spondylolysis hoeft op zich geen klachten te veroorzaken, maar het is een zwakke plek waar wel eerder klachten kunnen ontstaan.

Wanneer een defecte wervel iets naar voren afschuift ontstaat een spondylolisthesis. Deze verschuiving komt het meest voor bij de overgang van wervelkolom naar heiligbeen. Een defect of afschuiving is zichtbaar op een röntgenfoto. Een beschermende en stabiliserende functie van de rugspieren spelen een belangrijke rol.


spondylolysis-oefeningen-1
  

Oefening 1: 

Ga op de rug liggen met de benen gebogen en de heupen en knieën in een hoek van 90 graden. Span de buikspieren aan en breng op een uitademing beide hielen naar de grond. Op een inademing terug.

Herhaal deze oefening 10 keer

spondylolysis-oefeningen-2   

Oefening 2:

Ga op de rug liggen en strek uw benen. Uw handen achter uw hoofd. Duw de onderrug niet in de grond. Span de buikspieren aan en maak hoofd en schouders los van de grond. Kom voorzichtig omhoog, zonder aan uw hoofd of nek te trekken.

Herhaal deze oefening 2x 10 keer.

spondylolysis-oefeningen-3   

Oefening 3:

Ga op de zij liggen met de benen gestrekt. De onderste arm legt u gestrekt onder het hoofd, de andere arm gebruikt u ter ondersteuning. Het bovenste been tilt u op.

Span de buikspieren aan en breng het been weer terug. Benen mogen elkaar niet meer raken.10 keer Wissel van kant

Herhaal deze oefening 10 keer

 

072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook