Bent u zorgverlener
Gespecialiseerde fysiotherapie bij rugproblemen

Hoe wordt u behandeld?

Wanneer u kiest voor de specialistische zorg van de Rugkliniek Alkmaar, weet u precies waar u aan toe bent. Na een intakegesprek heeft u informatie over uw klacht(en) en bent u op de hoogte van de behandelmethode. Daarnaast geven wij u graag een indicatie voor het aantal behandelingen. 

1. Onderzoeken, testen en meten

Een diagnose stellen is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Zo kunnen onze specialisten gericht met u aan de slag. Tijdens het intakegesprek worden uw klachten in beeld gebracht en zo de mogelijke oorzaak achterhaald. Ook wordt gekeken naar externe factoren als (werk)stress en houding.

Hoe ziet het onderzoek eruit?
Het onderzoek bij de Rugkliniek Alkmaar duurt ongeveer 60 minuten en bestaat uit drie onderdelen:

Intakegesprek
Tijdens dit gesprek zoeken we uit waar uw klacht vandaan komt. Ook vragen wij u hoe u met de klacht omgaat en welke impact deze op uw leven heeft.

Lichamelijk onderzoek
Het lichamelijk onderzoek is bedoeld om de kwaliteit van bewegen te meten. Ook worden eventuele dysfuncties (verstoringen) bekeken. Met deze resultaten kunnen wij bepalen of wij u kunnen- en mogen behandelen.

Testfase
Tijdens de testfase meten wij de mate van kracht, pijn, stabiliteit en mobiliteit in uw lichaam. De resultaten worden in kaart gebracht en op basis daarvan wordt een behandelmethode gekozen. Deze testen worden elke 12 weken herhaald. Zo heeft u zelf zicht op uw vorderingen.

Na het onderzoek maakt u samen met de specialist van Rugkliniek Alkmaar een plan van aanpak. 

2. Wat heb ik?

Rugklachten kunnen voortkomen uit een gebrek aan stabiliteit, kracht of mobiliteit. Maar u kunt ook klachten krijgen door een verkeerde houding (gedrag). Luistert u bijvoorbeeld voldoende naar uw lichaam bij pijnsignalen? Om u zo goed mogelijk te helpen, stellen we samen een behandelplan op. We vatten het probleem samen, bepalen een doel en gaan op zoek naar een oplossing. Ook krijgt u informatie over uw aandoening. Onze specialist geeft aan de hand van foto’s en illustraties uitleg over uw aandoening en algemene informatie over de rug.

3. De behandeling

Bij Rugkliniek Alkmaar werken we met verschillende behandelfasen. Het behandelplan wordt volledig op uw wensen en klachten aangepast. Het volledige traject duurt gemiddeld 3 tot 12 maanden.

Eerste fase: individueel
Het behandeltraject bij Rugkliniek Alkmaar begint altijd met een individuele fase. Samen met de therapeut gaat u aan de slag met uw klachten. Aan de hand van de onderzoeksresultaten kunt u het advies krijgen om eerst een van onze specialisten te bezoeken. Daarbij kunt u denken aan het osteopaat, fysiotherapeut of manueel therapeut.Ook een psycholoog, diëtist of haptotherapeut behoort tot de mogelijkheden. Deze laatste groep therapeuten zal indien nodig geacht ook ingeschakeld worden om uw herstelproces te optimaliseren.

Tweede fase: individueel (vervolg) of groep
Afhankelijk van uw wensen wordt de tweede fase ingedeeld. Zo kunt u individueel werken aan het vergroten van de lichamelijke belastbaarheid en leren omgaan met de pijn, maar dit is ook in groepsverband mogelijk. Een groot voordeel aan het oefenen in groepsverband is de dynamiek. U kunt elkaar steunen, motiveren en stimuleren. In deze fase volgt u trainingen van 60 minuten en oefent u onder begeleiding van een fysiotherapeut.

4. Evaluatie

Evalueren is een belangrijk onderdeel van het behandelproces. Op deze manier krijgen zowel wij als u inzicht in het herstel. Welke oefeningen werken voor u goed? En bij welke beweging kreeg u juist meer last? Om een eventuele terugval te voorkomen, blijven we u regelmatig testen (zie kopje testfase) om uw vorderingen te evalueren.

5. Terugvalprogramma

Na uw behandeling is het belangrijk dat u zelf oefeningen blijft doen. Deze krijgt u van onze specialisten. De oefeningen zijn belangrijk! Om ervoor te zorgen dat uw rug in optimale conditie blijft, adviseren wij te zorgen voor voldoende beweging. Bij Rugkliniek Alkmaar bieden wij het Fysio Fitness-programma aan, dat u individueel of in een groep kunt volgen. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om een sportclub te bezoeken, zodat uw klachten wegblijven.

Rugkliniek Alkmaar: deskundig advies

De doelen die wij samen met u stellen zijn altijd realistisch en haalbaar. Zijn externe factoren van invloed op uw klachten? Heeft u bijvoorbeeld een slechte werkhouding? Of ontstaan de problemen tijdens tillen of zitten? Wij denken graag met u mee. Door onze specialistische kennis zijn wij in staat het probleem te analyseren. We geven u passend advies en specificeren indien nodig uw behandeling.

IMG 2934       

Uw eigen rol

Een bezoek aan Rugkliniek Alkmaar is een goede stap om aan uw herstel te werken, maar wij kunnen u niet helpen zonder uw eigen inzet. Van u wordt verwacht dat u een intensief behandelprogramma volgt en thuis oefeningen doet. Daarnaast is het belangrijk dat u meedenkt en ons de juiste handvatten geeft om u een passende behandeling aan te bieden:

  • Hoe gaat u met klachten om?
  • Werkt u door als u pijn heeft?
  • Bent u aan het onder- of overbelasten?

 

                                                              

Heeft u vragen over de behandeling? Dan kunt u contact opnemen met onze rugkliniek.

Rugkliniek Alkmaar
Schoenmakerstraat 128
1825 CJ Alkmaar
072 560 00 44

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

072 560 00 44 

 
Menzis Topzorg
Wij zijn een Pluspraktijk
Wij hebben een HKZ certificaat
Like us op Facebook